Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki, mocnego kakao
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 4 łyżki czarnego maku
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 ml mleka
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Ugotowanej nie studzę, tylko blenduję na gorąco. Do kaszy dosypuję kakao i blenduję na gładko. Jak zostanie trochę ziarenek kaszy nie szkodzi, po prostu będą widoczne w chlebkach. Dolewam olej roślinny, mieszam i kaszę odstawiam na bok. Mak, siemię lniane i ziele angielskie mielę w młynku do kawy. Zmielone przekładam do osobnej miski, dodaję mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i mieszam. Teraz karmel. Rozgrzewam patelnię i wsypuję cukier. Nie mieszam, czekam, aż niemal całkowicie się rozpuści i wtedy, od razu wlewam 50 ml mleka, czekam, aż zawartość patelni się uspokoi, piana opadnie i dopiero wtedy wyłączam grzanie i mieszam, by cukier połączył się z mlekiem. Po pierwszym mieszaniu zostawiam na jakąś minutę, by karmel się lepiej rozpuścił i raz jeszcze mieszam, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Dolewam do kaszy. Dokładam mak z dodatkami oraz ocet ryżowy. I mieszam całość, aż składniki się połączą –łyżką. Rozgrzewam piekarnik do 180°C. Blachę wykładam papierem i wykładam na nią przygotowane ciasto. Rozsmarowuję łyżką, długim nożem lub szpatułką. Piekę z termoobiegiem przez ok. 30 minut w 180 st. C. Po 30 minutach wyjmuję i zostawiam aż ostygnie.