poniedziałek , 20 Listopad 2017
Home / Odżywianie / Risotto z cukinią i papryką

Risotto z cukinią i papryką

Składniki

  • 2 duże papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 pomidory
  • 1 litr wywaru z warzyw lub kurczaka
  • 300g ryżu
  • Garść liści bazylii
  • 1/2 cukini
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć czosnek i połowę pietruszki. Po minucie dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Doprowadź wywar do wrzenia i trzymaj go na małym. Do warzyw dodaj ryż. Podczas gotowania zacznij dodawać gorący wywar, po łyżce wazowej, cały czas mieszając. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn zanim dodasz kolejną łyżkę. Dopraw risotto. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy lub masło i pozostałą pietruszkę. Wmieszaj listki bazylii.

Smacznego :)

O Ewelina Braszka

Ewelina przygodę ze sportem zaczęła w Manufakturze Fitnessu w 2014. Jej celem było pozbycie się zbędnych kilogramów. Rozpoczęła treningi personalne oraz dietę. Teraz nie wyobraża sobie swojego życia bez ćwiczeń. Zaczęła także eksperymentować w kuchni. Chce aby jej dieta była zbilansowana, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Pomysły na posiłki Eweliny możecie obserwować na FitBlogu!

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz