piątek , 22 Wrzesień 2017
Home / Odżywianie / Terrina ze szparagami

Terrina ze szparagami

Składniki:

  • 600 g młodych zielonych szparagów
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 250 g serka śmietankowego (twarożku)
  • 250 g serka koziego (twarożku)
  • 125 ml śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Umyj szparagi, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki
Zblanszuj groszek w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, następnie odcedź
Zblanszuj szparagi w osolonym wrzątku przez 9 minut, następnie odsączyć
Rozpuść żelatynę w odrobinie letniej wody i pokrój 2/3 szparagów drobno i wymieszaj z 1/3 groszku. Dodaj masło i utrzyj całość na gładkie puree, wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody i dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, zamieszaj i odstaw na 15 minut
W międzyczasie wymieszaj serek śmietankowy z kozim i dodaj pozostałą żelatynę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut
Ułóż pozostałe szparagi na dnie szklanego naczynia
Następnie nałóż połowę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego. Nałóż kolejną warstwę szparagów, resztę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego
Na koniec zakryj ostatnią warstwą szparagów i zawiń całość w folię spożywczą
Tak przygotowaną terrinę wstaw do lodówki na noc
Podawaj schłodzoną, pokrojoną w plastry z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny

Źródło: http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-wiosenna-terrina-ze-szparagami-groszkiem-i-serkiem,821.html

O Manufaktura Fitnessu

Manufaktura Fitnessu
Manufaktura Fitnessu to wyjątkowe miejsce w którym fitness, zdrowie, relaks i rozwój stają się stylem życia! Oferujemy wam szeroki zakres grupowych zajęć fitness. Nasz grafik układaliśmy z myślą o potrzebach zarówno osób, które chcą poprawić swój wygląd i poprawić sylwetkę, poprawić kondycje ruchową, wzmocnić wybrane partie ciała, ale również tych, które po prostu chcą się odstresować i dobrze bawić.

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz