poniedziałek , 26 Lipiec 2021
Home / Odżywianie / Brownie bezglutenowe

Brownie bezglutenowe

Składniki:

  • batat (ok. 400 g)
  • jajka – 2 duże
  • olej kokosowy – 1/2 szklanki
  • kakao – 1/2 szklanki
  • cukier – 1/3 szklanki może być trzcinowy
  • mąka kokosowa – 3
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki lub cukier waniliowy
  • soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania
Batata obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z jajkami i roztopionym tłuszczem kokosowym. W osobnej misce mieszamy suche składniki (cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę). Na końcu dodajemy mąkę kokosową. Ciasto ma być gęste. Masę wylewamy do prostokątnej foremki. Wkładamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Gorące jeszcze brownie można polać roztopioną tabliczką gorzkiej czekolady. Wilgotność końcowego ciasta zależy bardzo od ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche.

Smacznego :)

O Patrycja Rezler

Patrycja Rezler
Fitness to moja pasja i sposób na rozładowanie energii. Uwielbiam zajęcia z choreografią, na których poziom hormonów szczęścia sięga zenitu! Pasja do sportu przejawiała się już od dzieciństwa. Pierwsze kroki stawiała grając w siatkówkę, a następnie piłkę ręczną jako zawodniczka Zagłębia Lubin. W fitness zakochana od pierwszego wejrzenia – jej specjalizacja to: STEP, zajęcia wzmacniające ABT, TBC i pełny energii Aerobox, na którym wyciska ostatnie krople potu z każdego uczestnika zajęć.

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz