SKŁADNIKI:
- 2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 3 łyżki sosu sojowego
- Kilka suszonych śliwek
- 100 ml oleju
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe i goździki
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Jak cebula się zeszkli wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę i resztę skadników (oprócz śliwek)dodać do miski i zblendować na gładka masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Masę wylać do foremki i delikatnie wcisnąć śliwki. Piec w 180st. 40-45 min po upieczeniu zostawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Smacznego