wtorek , 22 Październik 2019
Home / Odżywianie / Ratatuille

Ratatuille

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia
  • 1 baklażan
  • 4 pomidory
  • 2 papryki czerwone
  • 500 ml passaty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła prawonsalskie, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać że skórki, paprykę włożyć do piekarnika i piec aż skórka będzie czarna, po wyciągnięciu włożyć do zamykanego pojemnika i poczekać aż ostygnie. Obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę. Dodać passate, przyprawić i dusić aż warzywa będą miękkie. Cukinie, baklażana, pomidory pokroić w plastry. Baklażana posolić z każdej strony i odstawić na bok aby puścił sok ,to pozbawi go goryczki. Jak puści sok to wypłukać go pod wodą i osuszyć. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy a na nim układać na przemian baklażana, pomidory, cukinie. Posypać ziołami. Piec 20- 30 min. Podawać z ryżem lub kaszami.

O Ewelina Braszka

Ewelina przygodę ze sportem zaczęła w Manufakturze Fitnessu w 2014. Jej celem było pozbycie się zbędnych kilogramów. Rozpoczęła treningi personalne oraz dietę. Teraz nie wyobraża sobie swojego życia bez ćwiczeń. Zaczęła także eksperymentować w kuchni. Chce aby jej dieta była zbilansowana, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Pomysły na posiłki Eweliny możecie obserwować na FitBlogu!

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz