środa , 5 Maj 2021
Home / Odżywianie / Tarta z ciecierzycy

Tarta z ciecierzycy

Ciasto:

  • 200 g już ugotowanej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

Farsz:

  • 200g filetu z indyka lub piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • Ser mozzarella
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • zioła prowansalskie

Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odlewamy, płuczemy i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ciecierzycę wsypujemy do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy jedno jajko, kurkumę, sól oraz zioła prowansalskie. Blendujemy na w miarę gładką masę, na takie swoiste ciasto.
Mięso myjemy i kroimy w cienkie paski. Dodajemy przyprawy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Cebulę siekamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy i smażymy krótko, aż cebula się zeszkli. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C

Na Ciasto wykładamy podsmażone mięso z cebulą. Z wierzchu posypuję mozzarella. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, aż ser ładnie się zapiecze, a ciasto będzie upieczone.

Smacznego ;)

O Ewelina Braszka

Ewelina przygodę ze sportem zaczęła w Manufakturze Fitnessu w 2014. Jej celem było pozbycie się zbędnych kilogramów. Rozpoczęła treningi personalne oraz dietę. Teraz nie wyobraża sobie swojego życia bez ćwiczeń. Zaczęła także eksperymentować w kuchni. Chce aby jej dieta była zbilansowana, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Pomysły na posiłki Eweliny możecie obserwować na FitBlogu!

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz