Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 – 4 pomidory
- 300 g mozarelli
- sól, pieprz, chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i podsmażyć przez około 5 – 7 minut. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, a następnie dodać do mięsa. Całość podsmażyć przez 10 minut. Pod koniec smażenia dobrze doprawić przyprawami: solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Sos powinien być pikantny. Dynię pozbawić skórki i pestek, a miąższ pokroić w kostkę. Żaroodporne naczynie natłuścić, a następnie ułożyć warstwami: dynia – sos – dynia – ser.
Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut.
Źródło: atinabc.blox.pl