SKŁADNIKI:
- Szklanka ugotowanej soczewicy
- Podsmażona cebulka z czosnkiem
- Jajko
- Mąka razowa – do zagęszczenia
- Kurkuma, pieprz, sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko ze sobą blendujemy i podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Wyśmienicie smakuje z fasolkę szparagową – ja polecam z sosem sojowym i prażonym sezamem.
Smacznego
Czy wiecie, że…
Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Jest również alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Co prawda jest to niepełnowartościowe białko (nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów), jednak połączenie soczewicy z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (na zasadzie: produkty, którym brakuje ważnych aminokwasów, należy połączyć z takimi, które mają ich pod dostatkiem), np. zbożowymi (pierogi z soczewicą) czy z ziemniakami, może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.