poniedziałek , 19 Sierpień 2019
Home / Odżywianie / Sałatka z octem jabłkowym

Sałatka z octem jabłkowym

Ocet jabłkowy

Hipokrates (ojciec medycyny) używał octu jabłkowego już około 400 lat p.n.e. doceniając jego prozdrowotne właściwości:

  • Zapobiegnie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego
  • Wzmocnienie systemu immunologicznego
  • Poprawa kondycji fizycznej
  • Łagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowej
  • Ograniczenie infekcji w obrębie zatok i gardła
  • Obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu
  • Leczenie trądziku
  • Ochrona przed zatruciem pokarmowym
  • Pobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagi
  • Wspomaganie trawienia i leczenie zaparć
  • Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach
  • Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt

Zrób go sama:
Krok 1
Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki. Nie obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki.

Krok 2
Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.

Krok 3
Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok.

Krok 4
Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu.

Krok 5
Po około 4 tygodniach, kiedy zapach alkoholu zniknie, przecedź ocet jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie.

Krok 6
Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj.

Sos do sałatki:
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
Do sałatki potrzebujesz:
  • mix sałat z rucolą
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka

Smacznego ;)

O ClauditteMissCooking

ClauditteMissCooking
Absolwentka Turystyki i Rekreacji. Z wykształcenia Manager Turystyki Międzynarodowej. Prywatnie mamusia Gabriela. Syn mój może i posiada anielskie imię natomiast temperament to dziecko ma iście szatański. Kuchnia to miejsce gdzie rozwijam swoje pasje. Coraz częściej do nauki gotowania zachęcam syna. Mój syn prawdopodobnie będzie miał najpiękniejsze kanapki w szkole!

Zobacz również

chlebek

Chlebek jaglany

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody szczypta soli 2-3 łyżeczki, mocnego kakao 1 ...

Dodaj komentarz