czwartek , 14 Listopad 2019
Home / Ewelina Braszka

Ewelina Braszka

Ewelina przygodę ze sportem zaczęła w Manufakturze Fitnessu w 2014. Jej celem było pozbycie się zbędnych kilogramów. Rozpoczęła treningi personalne oraz dietę. Teraz nie wyobraża sobie swojego życia bez ćwiczeń. Zaczęła także eksperymentować w kuchni. Chce aby jej dieta była zbilansowana, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Pomysły na posiłki Eweliny możecie obserwować na FitBlogu!

Burgery wegańskie

Burgery weganskie

Składniki: 2 buraki 1 cebula czerwona 1/2 szkl. sezamu 3 łyżki mąki 2-3 łyżki sosu sojowego pół pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglana ugotować. Buraczki zatrzeć na tarce o małych oczkach. Ugotowaną kaszę wymieszać z buraczkami i resztą ...

Czytaj więcej »

Bezglutenowe placuszki marchewkowe

placki marchewkowe

Składniki: 2 marchewki 1 jajko 3 łyżki mąki jaglanej (lub zmielona kasza jaglana) 2 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przyprawy pieprz, sól, bazylia Przygotowanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy. Ciasto może być trochę gęste (zależy to od soczystości marchewki), więc można dodać trochę wody, aby ...

Czytaj więcej »

Risotto z cukinią i papryką

risotto z cukinią i papryką

Składniki 2 duże papryki 2 łyżki oliwy 25 g masła 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pomidory 1 litr wywaru z warzyw lub kurczaka 300g ryżu Garść liści bazylii 1/2 cukini Sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Na patelni o grubym ...

Czytaj więcej »

Risotto ze szpinakiem

risotto ze szpinakiem

Składniki 250 gram świeżego szpinaku 100 g ryżu arborio 3 ząbki czosnku kawałek cebuli masło sól i pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: W rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażamy minutę. Następnie dodajemy umyty i pokrojony w kawałki szpinak. Dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/4 ...

Czytaj więcej »

Sałatka z rukoli pomarańczy i orzechów nerkowca

salatka cytrusy

Składniki: 150g rukoli 1 pomarańcza 20g orzechów nerkowca Sos cytrynowo-miodowo-czosnkowy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 3 łyżki cytryny 3 łyżki oliwy szczypta słodkiej papryki Przygotowanie: Sos Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i sos gotowy. (Najlepiej umieścić składniki w słoiku, potrząsnąć kilka razy, a sos ...

Czytaj więcej »

Bezglutenowe placki dyniowe

bezglutenowe placki dyniowe

Składniki: 200 g mus z upieczonej dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Sól, pieprz 1 szklanka mąki ryżowej Szczypta papryki mielonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce wymieszać łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i ...

Czytaj więcej »

Wegańskie ciasto dyniowe

Ciasto z dyni

Składniki: 1 szklanka mąki 1szklanka kaszy manny pół szklanki zmielonych płatków owsianych szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki oliwy 1,5 kg startej surowej b. soczystej dyni cynamon Sposób przygotowania: Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy 20×20 cm. Na to rozłożyć warstwę startej dyni i oprószyć cynamonem. ...

Czytaj więcej »

Pizza na spodzie z kalafiora

pizza

Składniki: kalafior 2jajka 1/2 mozzarelli parmezan sól,pieprz,zioła Pieczarki Cebula Zielone oliwki Sos pomidorowy Sposób przygotowania: Kalafior rozdrabniam w blenderze na papke. Bardzo dokładnie odciskam przez lniana ściereczkę. Dodaję na patelnie teflonowa (bez tłuszczu )Podgrzewam krótko tak aby kalafior zmiękł. Następnie jeszcze raz odciskam i przekładam do miski. Dodaję starty parmezan ...

Czytaj więcej »

Chłodnik z botwinki

chlodnik botwinka

Składniki: pęczek młodej botwinki, jeden młody buraczek, 0,5 l jogurtu naturalnego, 400 ml kefiru, ogórek, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 0,5 pęczka natki pietruszki, 1 cytryna, cukier, sól, pieprz Sposób przygotowania: Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Buraczka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce. Ugotować w 0,5 l ...

Czytaj więcej »

Dietetyczne Bounty

bounty

Składniki: 100 g wiórków kokosowych 1-2 łyżeczki miodu mleko – ilość taka, aby zlepić wiórki 100 g serka kremowego 100-200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiórki umieścić w garnku, dodać mleko i miód. Gotować, aż wiórki nieco się zlepią. Wystudzić. Dodać serek i utrzeć łyżką na gładką pastę. Nabierać łyżką masę ...

Czytaj więcej »